Λιγότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους μπορούν να αναγνωρίσουν τα τρία συνήθη συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η σοβαρή δύσπνοια, το οίδημα στους αστραγάλους, η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και η δυσκολία στην κίνηση.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησε διάσκεψη Τύπου, ενημερώνοντας για την ασθένεια, αλλά και για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.
Όπως έγινε γνωστό μεταξύ άλλων στη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, ο αριθμός όλων των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκεια στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 20-30 ασθενείς ανά 1000 άτομα. Ο επιπολασμός αυξάνει με την ηλικία, ώστε να υπάρχουν 30-130 ασθενείς ανά 1000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και 80-160 ασθενείς ανά 1000 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.
Μιλώντας για καρδιακή ανεπάρκεια, εννοούμε το κλινικό σύνδρομο στο οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα (όπως δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, κόπωση) και σημεία τα οποία οφείλονται σε διαταραχή στη δομή και λειτουργία της καρδιάς. Αυτά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα καρδιακής συμφόρησης ή/και ανεπαρκούς αιμάτωσης και τροφοδοσίας των ιστών του σώματος με οξυγόνο, ώστε αυτοί να λειτουργούν φυσιολογικά.
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «είναι προκαθορισμένη η ανάγκη της συνεχούς αναβάθμισης των επιστημονικών γνώσεων των μελών μας, αλλά και της ενδελεχούς αξιόπιστης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ασθενών μας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα αίτιο νοσηλείας στις ηλικίες άνω των 65 ετών».
Ο Δρ Αγαθαγγέλου σημείωσε ενδεικτικά ότι:
- 1 στους 25 ασθενείς δεν επιβιώνει κατά την πρώτη νοσηλεία με την καρδιακή ανεπάρκεια ως κύρια διάγνωση
- 1 στους 10 ασθενείς θα καταλήξει μέσα σε 30 ημέρες μετά τη νοσηλεία
- Έως 30% των ασθενών θα καταλήξουν μέσα σε 1 χρόνο μετά από τη νοσηλεία
- Οι μισοί από τους ασθενείς θα έχουν καταλήξει μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωση
- Η Καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί 2 με 3 φορές περισσότερους θανάτους από ότι οι προχωρημένοι τύποι καρκίνου όπως ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος του μαστού.
- Περίπου 1 στα 3 άτομα εκλαμβάνουν εσφαλμένα τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ως φυσιολογικά σημεία γήρανσης.
- Λιγότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους μπορούν να αναγνωρίσουν τα τρία συνήθη συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η σοβαρή δύσπνοια, το οίδημα στους αστραγάλους, η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και η δυσκολία στην κίνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε «ότι τα συστήματα υγείας οριοθετούνται στις χρόνιες παθήσεις και όχι στις πρωτοβαθμιες. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τι εστί κόστος και τι εστί ανάγκη. Να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παθήσεις. Η επιστημονική κοινότητα με το επιστημονικό προσωπικό και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν έμπρακτα. Με πομπώδεις εκφράσεις, δηλώσεις και συνθήματα δε θεραπεύεται ο ασθενής».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Γιώργος Γεωργίου, ενημέρωσε η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, έχει ως σύνθημα ‘Φρόντισε την καρδιά σου’. Ο Δρ Γεωργίου πρόσθεσε ο αριθμός όλων των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκεια στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται σε 20-30 ασθενείς ανά 1000 άτομα. Ο επιπολασμός αυξάνει με την ηλικία, ώστε να υπάρχουν 30-130 ασθενείς ανά 1000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και 80-160 ασθενείς ανά 1000 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Υπολογίζεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν 20.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και 3.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο».
Ο πρόεδρος της ΚΕΚ, συμπλήρωσε ότι «τα επόμενα χρόνια η καρδιακή ανεπάρκεια θα είναι η πιο συχνή διάγνωση και θα ευθύνεται για τις περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία», ενώ επεσήμανε στη συνέχεια πως «η νόσος αυτή είναι δυνητικά μια κακοήθης νόσος και πολλές φορές έχει χειρότερη πρόγνωση από τον καρκίνο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η επιβίωση των ασθενών με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια στα τέσσερα χρόνια είναι μόλις 50%».
Στην παρουσίασή του, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας, Δρ Βασίλης Μπαρμπέρης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Το οικονομικό κόστος του προβλήματος, σύμφωνα με στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2010 υπολογιζόταν στα 39 δις. ενώ το 2030 αναμένεται να φτάσει κοντά στα 80 δις. Ετησίως
- Για τη διάγνωση, ο επαγγελματίας υγείας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα, την κλινική εξέταση, το καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, ανάλυση αίματος και υπερηχοκαρδιογράφημα
- Η θεραπεία περιλαμβάνει υγιεινό τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή, εκπαίδευση του ασθενή, διεπιστημονική προσέγγιση (εμπλοκή διαφορών ειδικών), καθώς και ειδικοί βηματοδότες, χειρουργικές επεμβάσεις.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, τον οποίο ανέγνωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, είπε ότι «η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία συχνή νόσος και η οποία αποτελεί μία μάστιγα για την υγεία, αλλά ιδιαίτερα για την ποιότητα ζωής των ασθενών». Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας λόγω συνεχούς αύξησης του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από αυτή. Το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται γύρω στο 2% του προϋπολογισμού των συστημάτων υγείας».
Η πρόεδρος της Ομάδας Καρδιολογικής Νοσηλευτικής της Καρδιολογικής Εταιρίας Κύπρου, Δρ Αικατερίνη Λαμπρινού, τόνισε τη σημασία της καρδιολογικής νοσηλευτικής. Ο Δρ Λαμπρινού επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν εξειδικευμένοι καρδιολογικοί νοσηλευτές και νοσηλευτές καρδιακής ανεπάρκειας και είναι αυτοί οι νοσηλευτές που έχουν δημιουργήσει την Ομάδα Καρδιολογικής Νοσηλευτικής της Καρδιολογικής Εταιρείας». Η πρόεδρος της Ομάδας πρόσθεσε: «Η ιδιαιτερότητα της νοσηλευτικής φροντίδας είναι ότι οι νοσηλευτές εκτός από τη σωματική φροντίδα παρέχουν ψυχολογική, κοινωνική αλλά και πνευματική φροντίδα σε ένα πληθυσμό που δυστυχώς ακόμη το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρό».
Εκ μέρους του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας, ο κ Στέλιος Χριστοδούλου σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος «ανέκαθεν θεωρούσε το θέμα της διαφώτισης και της σωστής ενημέρωσης των ασθενών αλλά και γενικότερα του κοινού ίσως τον ποιο σημαντικό παράγοντα στον τομέα της πρόληψης των καρδιοπαθειών», καλώντας παράλληλα όλους και όλες να στηρίξουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης Καρδιακής Ανεπάρκειας.
Προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια
Στο πλαίσιο ενημέρωσης γύρω από την καρδιακή ανεπάρκεια, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Καρδιακής Ανεπάρκειας (Heart Failure Association ), οργανώνουν κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για την καρδιακή ανεπάρκεια τελούν υπό την αιγίδα του έντιμου Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη. Τις εκδηλώσεις στηρίζουν ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΈΠΑΚ), η Λέσχη Λαίονές Λευκωσίας-Κερύνειας και το νηπιαγωγείο Lions.
Οι δραστηριότητες που προγραμματίζονται είναι:
-Το Σάββατο, 6 Μαΐου, 2017 από τις 10:00 μέχρι 15.00 θα υπάρχει περίπτερο ενημέρωσης του κοινού στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία.
Στο περίπτερο θα βρίσκονται ιατροί της Καρδιολογικής Εταιρείας για ενημέρωση του κοινού όπου θα γίνεται δωρεάν μέτρηση αρτηριακής πίεσης και μέτρηση παλμών. Επίσης θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Την προσπάθειά μας αυτή θα ενισχύσουν με την παρουσία τους παιδάκια από το Λαϊονικό Βρεφονηπιακό Σταθμό και Νηπιαγωγείο που παρέα με τα δικά σας παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ή να δημιουργήσουν καρδούλες στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.
-Την Τετάρτη 10 Μαΐου, 2017 στις 7.00μ.μ, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αιγίδα της πρώτης κυρίας Άντρης Αναστασιάδη διοργανώνεται διάλεξη με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια».
Ομιλητές θα είναι ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου (Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου), ο Δρ. Γεώργιος Μ. Γεωργίου (Πρόεδρος Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου), ο Δρ. Βασίλης Μπαρπέρης (Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου) και ο Δρ. Θεόδωρος Χριστοδουλίδης (Αντιπρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου).
Η διάλεξη θα είναι ανοικτή προς το κοινό.
-Το Σάββατο, 13 Μαΐου, 2017 από τις 15:00 μέχρι 18:00 θα υπάρχει περίπτερο ενημέρωσης του κοινού και Ποδηλασία στο Μόλο στη Λεμεσό.
Στο περίπτερο θα βρίσκονται ιατροί της Καρδιολογικής Εταιρείας για ενημέρωση του κοινού όπου θα γίνεται δωρεάν μέτρηση αρτηριακής πίεσης και μέτρηση παλμών. Επίσης θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Η ποδηλασία θα ξεκινήσει στις 5.00μ.μ από το περίπτερο ενημέρωσης του κοινού στο Μόλο και θα τερματίσει στο ίδιο σημείο.